Kontroll av bilens belysning görs på besiktningen

Varför är det viktigt att besikta bilen?

Att besikta bilen är något många gärna skjuter upp på – men det är en nödvändighet. Att äga bil innebär helt enkelt att man regelbundet behöver ta den till en verkstad för besiktning. Det finns många anledningar till att besiktning är så viktigt – här är dem.

Lagen kräver att bilen regelbundet besiktas

Svenska myndigheter reglerar allt möjligt för säkerhetens skull – från online casino i Sverige till våra fordon, såklart. För det första är det viktigt att besikta bilen helt enkelt för att det är lag på det.

Hur ofta måste ditt fordon besiktas? Personbilar måste besiktas inom 36 månader för första gången, och sedan igen senast 24 månader efter det. Efter de två första besiktningarna ska bilen besiktas som senast var 14:e månad. Du kan kolla när din bil behöver besiktas igen genom att skriva in registreringsnumret på Transportstyrelsens webbplats.

Du kan spara pengar i längden

När det gäller bilar (och ärligt talat, en hel del i livet) är det bättre att man upptäcker ett problem så tidigt som möjligt. Kanske behöver något litet fixas, men om inget görs åt det kan det bli ett större och dyrare problem. Att reparera bilen kostar en hel del, medan kostnaden för besiktning av bilen egentligen är rätt så överkomlig.

Du håller dig själv och andra säkra

Ett fel med bilen kan orsaka faror när man är ute och kör. Regelbunden besiktning kontrollerar att allt fungerar som det ska och att inget oväntat fel händer som kan sätta både dig och andra i fara.

Säkerhet är utan tvekan en av de viktigaste anledningarna till att besikta bilen oavsett hur du känner om saken. Det är självklart också anledningen till lagen – fordon som är ute på vägen måste vara säkra och pålitliga för att minska chanserna till olyckor och skador.

Förlänger din bils livslängd

Små felaktigheter med bilen kan slita på den och förkorta bilens livslängd. Regelbundna kontroller håller din bil i toppform vilket gör att du kan fortsätta att köra den så länge som möjligt. Denna anledningen är såklart också kopplad till vad vi nämnde tidigare om att spara pengar i längden.

Tips: Boka en tid online i förväg

Precis som att sätta igång på de bästa spelsidor du kan få tillgång till online är det också mycket lätt att boka tid online för besiktning – allt som krävs är några få klick och så har du har gjort åtagandet.

För att inte glömma av besiktningen kan det vara en bra idé att boka en ny besiktningstid direkt efter att du besiktat bilen, eller åtminstone sätta upp en påminnelse om att du behöver göra det. Se till att din onlinekalender påminner dig minst ett par dagar i förtid och/eller skriv in tiden i din fysiska kalender.

Slutsats

Det känns kanske lite jobbigt, men besiktning är helt enkelt en del av ansvaret som kommer med att äga ett fordon. Med alla viktiga anledningar som finns att besikta bilen är det väl inte så farligt att behöva boka besiktning inte ens en gång om året. Så gör det redan nu – boka din nästa besiktning idag om du vet att det är dags.